zaterdag 11 december 2010

Suske en Wiske 088 - De Tamtamkloppers


Vierkleurenuitgave van het 27e avontuur met hertekende Jerom en herschrijving op basis van de "Hollandse" uitgave. Het oorspronkelijke album was zo ijzersterk toen het nog De Tamtamklopper heette dat het zelfs na alle bewerkingen nog steeds geweldig is!

Lees, leer en geniet van de bespreking van Jan Bex:

'De Tamtamklopper'. In het enkelvoud, welteverstaan. Dit moét u lezen in de oerversie. Of in die van de onvolprezen Suske en Wiske Klassiek-reeks.
'De Tamtamklopper', van 1953 en te plaatsen net na 'De Dolle Musketiers' (waarin ene Jerom geïntroduceerd wordt), is een gevoelig en tegelijkertijd heerlijk-relativerend meesterwerk van Vandersteen. Met ingenieus en zowaar experimenteel beeldgebruik, met effenaf geniale tekstballons en efficiënte situatiehumor. We weten het, de superlatieven kunnen niet op.
U wil voorbeelden? Dit Kongo-verhaal is het eerste waarin Jerom vanaf het begin meedoet. In de - bonjour tristesse - hertekende en - Aaargh - herschreven versie uit de jaren zestig oogt hij beschaafd, maar hier is hij nog een echt authentiek brokje holenmens. Met uitspraken in droge telegramstijl als 'Heb pak papier gekocht... Heet gazet...' Vandersteen, enthousiast, kan gaan experimenteren met Jeroms krachten, laat hem bruut lopen als een auto ('Tweede versnelling... Prrrr... Derde... Doef! Doef! ... Kleppen kloppen...') of hem juist heel slim een tekstballon gebruiken als parachute of richtingwijzer. Vandersteen had het figuurtje al heel lang in zijn hoofd, de creatieve vulkaan kan uitbarsten.
Lambik heeft hier ook één van zijn mooiste rollen. Hij staat ver van die debiele schreeuwlelijk van nu, maar is integendeel een sentimentele man met een groot hart, met in dit album een grote boon voor zijn broer Arthur en zijn vader. Klassiekers van Lambik in dit album: 'Zeg gekoloniseerde...' Of die scène waarin hij briefgewijs met een leeuw communiceert.
De kwaliteit is overdonderend goed. Het leesplezier navenant. Je bent nog niet uitgegrinnikt van de vorige tekstballon of daar valt je oog op een staaltje schitterende visuele humor en zo dendert het maar verder. 'De Tamtamklopper' was een, wat mij betreft, vergeten Vandersteen, maar staat nu meteen gecatalogeerd bij diens absolute topwerken. Deugddoend anti-gif.


Albumuitgave en scan zijn van 1969. In deze scan speelt het avontuur zogenaamd in Suriname, in latere uitgaven is dat veranderd in Rotswana.

http://uploading.com/files/2571m229/Suske%20en%20Wiske%20088%20-%20De%20Tamtamkloppers.cbr/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten