zondag 4 maart 2012

Vandersteen Collectie

Op 28 augustus 1990 overleed Willy Vandersteen. Een aantal jaren geleden werden er lijstjes gemaakt met de "grootste Nederlanders" en "grootste Belgen" waarbij blijkbaar uitsluitend naar de geografisch beperkte landjes werd gekeken. Want als het om de grootste Nederlandse volksgenoot zou gaan, dan zou Willy Vandersteen zeker voor wat de 20e eeuw aangaat de allergrootste zijn! Want welke andere Nederlandse volksgenoot heeft Nederlanders in noorden en zuiden meer beïnvloed dan hij?


 Van 1988 tot 1990 verschenen 12 deeltjes van de "Vandersteen Collectie", een bonte verzameling van voorbeeldjes uit Willy Vandersteen's vroege werk, met biografische informatie door Peter Van Hooydonck. Het moet je interesseren uiteraard, maar ik vond het bijvoorbeeld zeer boeiend dat allang bekend was dat Willy Vandersteen meegewerkt had aan collaboristische bladen, en dat Suske en Wiske vanaf het begin al in de noordelijke Nederlanden gepubliceerd werden. En ook dat al in 1946 zelfs nog voordat Suske bestond, Wiske al voor reclame-doeleinden werd gebruikt (zie plaatje hierboven).

Omdat mijn neerlaadschakels verwijderd werden wegens "copyright infringements" (hoewel ik uitsluitend neerlaadschakels van scans plaats van werken die niet meer verkrijgbaar zijn) versleutel ik deze. Om ze neer te laden is JDownloader nodig.

http://linksave.in/14791292514f53e38a7efb7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten